February 11, 2011

sardin kari

My sardin masaK Kari.....uollss trylah masak..mmg sgt sedap......first time dgr macam ewwweekkk choi...tapi lepas rela menaguung risiko setin sardin at least mak try........
bahan2 nye adalah:

1 tin sardin(ikutlah nak pakai brand apa pun kanzz)

seketul bawang merah (standard size)

1cm halia

2 ulas bawang putih

sepaket serbuk kari

minyak masak


sesudu cili giling


tomato.bendi ke...utk nak wat sedap...

garam..gula..

cara2nyerkhh:
1. tumiskan bawang merah.bawang putih,ngan halia dalam minyak panas
2.lepas nampak bahan2 tadi garing..uolss masukkan serbuk kari(sepaket utk satu tin sardin..baru meletupp)
3.gorengkan sampai naik minyak....uollss masukkanlah sedikit air...utk nampak ada kuah sikit...
4.asingkan sardin dari kuahnyerkhh...den masukkan ke dalam bahan tumisan tadi...(jgn campur sekali ngan kuah sardin)
5.masukkan garam dan gula secukup rasa lidah sendiri..
6.masukkan tomato atau bendi tadi
7.sedia utuk dihidangkan dengan nasi panas berasap.....

::::pic x sempat nak amik:::
trylah...jgn malu2...kalu x sedap..sila potong lidah sendiri...mak jamin sgt sedap.....

No comments:

Post a Comment